Zašto bi ti gledao mislima muve?

Svako polje tvog vidokruga se razlikuje od onog drugoga. Svako polje muvinog pogleda ima svoju muku – u jednom je briga, u drugom žalost, u trećem očajanje, u četvrtom neverje, u petom praznina, u šestom strah, u sedmom prolaznost…koliko očiju muva ima?

Zašto da dosadjuješ i sebi i drugima jednim istim zujanjem o istim stvarima? Nisu ti data krila da budeš muva nego andjeo. I vise, da budes covek. Nisi li ti čovek Božiji da sa jednim okom gledaš – duhovnim? Uzmi krila od muve ako su ti toliko draga ali nemoj sa njima sletati ni na šta smradno. Um voli da zaudara.

Veruj, i tvoj Gospod će ti pokazati Svoje odmaralište gde ćeš ti pronaći svoje utočište od tolikih pogleda koji su ti iskrivili razum, bice i svest. Traži Bestelesnog Oca i Telesnog Sina pa ćeš i sam učiniti svoju dušu bestelesnom u telu. Veruj, jer Bog možda upravo sada polaže veru u tebe.

Nisi muva nego čovek ali poznaj da lakše možeš umreti od insekta. Suviše si napet da bi imao više vidokruga, da si nastrojen vrlinski to bi možda i koristilo, svestranost ima svoje adute, ali pošto u tebi jedan greh samo potire drugi time ga sabira na tvoju štetu. Kada bi ti usmerio višestruki pogled muve na Boga Triipostasnog ti bi dobio možda onoliko darova koliko muva ima pogleda. Budi čovek ali imaj smirenje muve.

Advertisements