Конфликти су могућности добродетељи. Услед ушушканости у лажан мир и лажну врлину смањује се жеља за кретањем ка Христу. Конфликти осмишљавају упитаност и ослобађају од чамотиње. Кроз њих се испитујемо и показујемо какви јесмо. Једно је конфликт мржње а друго је конфликт љубави јер само једно изграђује док оно друго руши. Од нас зависи да ли желимо останак у заједници са онима са којима се сукобљавамо или не. Без конфликта нема покајања јер летаргија одузима аскетику. Тако бива воља наша у свим неуспелим исходима уместо воље Божије. И они који нас „конфликтују“ чак иако далеко од истине, не допуштају нам да постанемо обамрли у излагању истине и пасивни у показивању њених дела. Све нас колеба да би се показало колико смо стабилни. Егоизам убија конфликт јер одсеца дијалог са другим будући да га не воли.

Конфликт је најтежи међу најрођенијима јер су вољени; када не би били вољени онда не би ни болело него би били без расправе игнорисани. Конфликт не одузима мир него га испуњава зато што се немир осмишљава у мир. Конфликти су потребни јер се све судара да би добило своју целину и увећало своју запремину. Конфликт не умножава проблеме него раскринкава њихове нерешености. Он удара не из мржње него да би указао на веће и боље. Конфликт се клања мудрости Божијој јер само у тој светлости може да рашири крила. Крај сваког конфликта је у добровољној или принудној скрушености…

Док се нешто не сломи не може да се спозна вредност онога што је постојало. Људи то често не разумеју. Тако и тамо где дође до сукоба, томе не треба давати коначан разлазни карактер већ могућност за кориговање односа и међусобно усавршавање. Наравно да то некада може бити болан процес али пут до васкрсења и не бива без крста. Не постоји „Не могу!“ већ само „Желим!“. Веровати у своју слабост је неверје у веру за бољим. Чак и када се све руши и када сви сведочe лажно.
Нема квалитетног односа без мало интерних сукоба. Сукоб показује обостране слабости али кроз обострано покајање и обострано разумевање. Тако се рађа присност двају или више личности. Људи раде другачије, избегавају сукобе али и не рађају присност са другима око себе.

FB_IMG_15267656490390903

Advertisements